Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Nagykozári Híradóból, 2008. július

2009.01.24
Nem bántja a szemét?
 
Nagykozár község területén két olyan hely található, melyeket – főleg a régóta itt lakók – még szemétlerakóként is ismertek. Ezek funkciója már megváltozott, bár még mindig látogatják azokat szemétlerakás céljából. Fontos tudni, hogy Nagykozárban ezek a szemétlerakók már nem működnek, hulladék elhelyezése itt tilos.
Dr. Jávorcsik Bélánál érdeklődtem, mi is a helyzet falunkban a fent nevezett területeken: a focipálya mögöttivel, és a Rákóczi utca folytatásában, a domb túloldalán, az egykori próbafúrás területe mentén található szemétlerakókkal. Jegyzőnk mindenekelőtt leszögezte, hogy a község területén nincs már szeméttelep, ezek illegális lerakók.
Ez utóbbi teleppel kapcsolatban a Jegyző Úr azt is elmondta, hogy az ingatlant, mely területén még mindig nagy mennyiségben van hulladék, az Önkormányzat 1.000.000,- + ÁFÁ-ért értékesítette. Az új tulajdonos vállalta, hogy a területen lévő hulladékot saját költségén elszállíttatja, és ártalmatlanítja. A terület hasznosításával kapcsolatban annyit lehet tudni, hogy a beruházónak erre többféle terve van.
 
Mivel falunk területén már nincs működő szeméttelep, fontos tisztában lenni azzal is, mivel jár, ha valaki mégis ott próbál megszabadulni a hulladéktól. Ez a szemetelés súlyosságától függően lehet szabálysértés (köztisztasági szabálysértés), ami 100.000,- -os bírsággal is sújtható, de nagyobb mennyiségnél ez lehet már bűncselekmény is, ami 5 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.
Amennyiben ilyen szemetelőt látunk, tegyünk feljelentést a jegyzőnél, vagy értesítsük a Körzeti Megbízottat, vagy a Polgárőrséget. Fontos, hogy bizonyítani lehessen az elkövető személyét (legjobb a fénykép, de feljelenés megtétele után, vállalva a tanúskodást, a helyszín, konkrét időpont, esetleg rendszám megadása is már elég lehet a büntetés kiszabásához). Ez mindkét szeméttelepre érvényes (futballpálya mögöttire is) – érdekesség, hogy saját ingatlanunkon sem helyezhetünk el így hulladékot, ott is él ez a rendelkezés. Ha a hulladék-elhelyező személye nem azonosítható, akkor a terület tulajdonosát kötelezheti a jegyző a szemét elszállíttatására. Hamarosan egyébként a térfigyelő rendszer bővítéseként a lerakókat is vigyázni fogja kamera.
Térfigyelő rendszerrel kapcsolatos hír: új kivitelező vette át a rendszer üzemeltetését, és gyors ütemben ígér bővítést, amit a képviselő testület is szorgalmaz, a környező településeken történt brutális bűncselekmények miatt.
Más hír: július elején egy három fiatalkorúakból álló csoport elkezdte megrongálni az Akác utcánál található játszóteret. Egyik polgárőr ezt észrevette, értesítette a járőröket, majd egy komoly beszélgetés után az ifjakkal helyreállítatták a keletkezett károkat, egyéb büntetésben nem részesítették őket.
Mivel itt a nyári szünet, ezért e sorokban is kérem a gyermekek szüleit, figyeljenek oda, merre jár az ifjú, hiszen kerékpárral könnyen szenvedhetnek balesetet, főleg ha bukósisakot sem viselnek.
Köszönjük figyelmüket:
 
Polgárőrség Nagykozár
 
 
Ha kérdésük, bejelentenivalójuk van, illetve jelentkezni szeretnének, kérem érdeklődjenek és hívjanak minket:
Fuksa Ágnes: 70/3817-819
Schönberger Tamás: 30/8276-412
 
Akinek fontos a falu közbiztonsága, és teheti, annak kérjük és köszönjük szíves támogatását az alábbi számlaszámon:
Nagykozári Polgárőr Egyesület
Mecsekvidéke Takarékszövetkezet 50300075-15100175
a nagykozári takarékszövetkezetnél
 
Munkánkat a falu érdekében, Önökért végezzük.
 Segítsen, hogy segíthessünk.
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.