Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Nagykozári Híradóból, 2008. március

2009.01.24
Tavasz, rügyek, besurranók
 
 
Március lévén már a hosszú téli éjszakák, a nagy hidegek már lassan távolinak tűnnek, ébredezik a természet, ébredezik Nagykozár is. Kezdenek indulni az új építkezések, hamarosan a kertekben, Riticsben is egyre több a munka. Mindez azzal is együtt jár, hogy egyre több ismeretlennel találkozhatunk falunk utcáin. Ne legyünk bizalmatlanok, de ne legyünk felelőtlenek sem.
Engedjék meg, hogy néhány történetet említsek, amelyeket a túlzott bizalommal kapcsolatban meséltek.
Talán sokan hallottak róla: városban, lépcsőházi lakásokba csengettek be idegenek, hogy vizet kérjenek a takarításhoz, de nem akartak bemenni a lakásba, nehogy összekoszolják azt. A házigazda természetesen segíteni akart, elvette a vödröt, megtöltötte vízzel, addig a „takarítók” jelentős értékeket vettek magukhoz a lakásból.
Vagy: idős nénihez becsöngettek, hogy tartoznak Kovács Pistinek egy zsák krumplival, meghozták, hová tegyék. Tiltakozott a néni, hogy itt nincs semmilyen Pisti – nem baj, mondták, akkor is itt hagyják a zsákot, hova tegyék. Néni előremegy, mutatja az utat, a helyet, még örül is, de ez idő alatt a másik „zsákos” persze kirámolta a lakást.
Sajnos Nagykozárban is megtörtént, hogy becsengettek, miszerint a kábeltévé vezetéke a telek mentén fog menni (más településen gáz illetve telefon vezetékkel dolgoztak), és megkérték a tulajdonost, mutassa meg, hol van a telekhatár. Rutinos rábeszélő lévén az illető elérte célját, és amíg a telekhatárt ellenőrizte, társa elvitte a félretett pénzt.
Számos ilyen, és ehhez hasonló történetet lehetne leírni, egy közös van bennük: visszaélés történt a segítőkészséggel, bizalommal.
Arra kérném a Kedves Olvasót, figyeljen oda saját és szomszédai, utcabeli ismerősök értékeire, figyeljünk oda az idősekre, hiszen ezek a támadások főleg őket érik. Figyeljünk oda az idegenekre, idegen autókra. Itt egy pozitív esetet is említhetek: közelmúltban történt, hogy egy gyanús, lassan haladó autóra figyelt fel egy lakos, sőt az utasok néhány ház udvara irányában is érdeklődtek. Feljegyezte a rendszámot, majd jelezte a rendőrségnek az esetet. Polgárőrök segítségével a Kossuth utcában meglett az autó, majd a Pécsi utcában sikerült is igazoltatni őket a rendőröknek: nem volt sem jogosítvány, sem személyi de az autó papírjai sem voltak rendben. Az illetőket előállították, remélhetőleg nem találkozunk velük többet Nagykozárban.
Mivel vélhetően – sajnos – nem ez lesz az egyedi eset falunkban, kérem a Kedves Olvasót, hogy ne engedjen be idegeneket lakásába, udvarába. Ne őrizzen értékeket látható helyen. Soha ne engedjen be kábeltévést, gázszerelőt, telefonszerelőt (és még sorolhatnám a „szakembereket”, hiszen találékony emberekkel van dolgunk), ha egyedül van otthon, főleg, ha nem is rendelt ilyen szolgáltatást. Sok utcán parkoló autóval találkozom a faluban – ezekben se maradjon érték látható helyen. Ahogy melegszik az idő, gyakrabban maradnak nyitva ablakok éjjelre: besurranó tolvaj számára ez nagyon csábító. Mindig zárja be a kaput, ha az udvar hátsó részén, vagy a kertben van dolga.
Ha gyanús esetet tapasztal, jelezze azt Tóth László Körzeti Megbízottnak a 30/8426-975-ös telefonszámon, a 107-es vagy 112-es számon, vagy a polgárőrök részére. Ebben a témában a Polgárőrség még tavasszal előadást és lakossági fórumot szervez, időpontja a www.nagykozar.hu oldalon és a faliújságokon megtalálható lesz.
 
Ha kérdésük, bejelentenivalójuk van, illetve jelentkezni szeretnének, kérem érdeklődjenek és hívjanak minket:
Fuksa Ágnes:  70/3817-819 
Schönberger Tamás:  30/9560-863 
 
Akinek fontos a falu közbiztonsága, és teheti, annak kérjük és köszönjük szíves támogatását az alábbi számlaszámon:
Nagykozári Polgárőr Egyesület
Mecsekvidéke Takarékszövetkezet 50300075-15100175
a nagykozári takarékszövetkezetnél
 
Munkánkat a falu érdekében, Önökért végezzük.
 Segítsen, hogy segíthessünk.
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.