Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Nagykozári Híradóból, 2007. november

2009.01.24
Események, eredmények – Polgárőrség Nagykozárban
 
Miután szinte naponta járjuk a falut, eseménydúsnak mondható életünk, történik velünk jó is, kevésbé jó is. Az utólsó Nagykozári Híradó óta két jelentős eseményben volt részünk, engedjék meg, hogy megosszam ezeket Önökkel.
  •  
Az Európai Úniós LEADER vidékfejlesztési pályázatok várhatóan hamarosan kézzelfogható közelségbe érnek, mivel megalakult a Mecsekvidék Helyi Vidékfejlesztési Közösség közel félszáz önkormányzat, valamint civil szervezetek és vállalkozók közreműködésével. Ebben a közösségben alapító tagként a nagykozári önkormányzat és Barnaki Erika vállalkozó mellett a Nagykozári Polgárőr Egyesület is részt vett, és sokat dolgozunk azon, hogy ennek eredményei Nagykozárban is tapasztalhatóak legyenek. Mit jelent ez? A közösség által lehetőség van vidékfejlesztési pályázatokhoz jutni, amivel fejleszthető a falusi turizmus, kerékpárutak, helyi védettségű épületek, és a környékbeli falvak összefogásával nagyobb, akár nemzetközi rendezvények is megrendezésre kerülhetnek.
  •  
Nem feltétlen nagykozári a történet, de velünk esett meg: szeptember végén meghívtak minket Romonyára, hogy biztosítsunk egy ottani felvonulást és bált. A felvonulás maga mondhatom nyugodt volt, az autósok, akik a menet elhaladtára vártak, többször kiszálltak, és élvezték a műsort. Este a bál már izgalmasabbra sikeredett. Jó volt a zene, sok fiatal, nagykozáriként is sok ismerős jött el a bálba, és érkezett egy nagyobb társaság is, akiket igazából senki nem ismert, de jelezték páran, hogy figyeljünk oda rájuk. Mi, polgárőrök, a szokásos módon beöltözve, sárga mellényben vigyáztuk az autókat, szerencsére a bálban semmi más dolgunk nem volt, beszélgettünk egymással, a helyiekkel, és Farkas Csaba körzeti megbízottal. Este 10 óra lehetett, amikor az előbb említett társaság szedelőzködni kezdett, majd távozott. Nekünk csak az volt feltűnő, hogy nézelődtek, minket vizsgáltak, sörözgettek, majd elmentek. Farkas Csaba körzeti megbízott ekkor kint volt autóval a faluban egy polgárőrrel, és lakossági bejelentés alapján ellenőrizni kívánta a távozó társaságot és az autót. Ekkor kezdett izgalmassá válni az este: az ÁPER-ig követett autó száguldani kezdett kertváros felé, és csak Nagyárpád közelében sikerült megállítani azt egy rendőrautókból álló útlezárással. Itt az intézkedés során is volt munkánk: Farkas Csabával lévő polgárőr társunk az intézkedés hossza és összetett volta miatt sokáig irányította a forgalmat ezen a szakaszon.
A számunkra érdekes, és meglepő fordulat nem sokkal ezután következett be: az elfogott fiatalok közölték, szándékukban állt a romonyai bálban kábítószert árulni, de nem tudtak mit kezdeni velünk, a sárga mellényben, polgárőr felirattal jelen lévő nagykozáriakkal. Jól esett ez mindannyiunknak, hogy puszta jelenlétünknek köszönhetően megakadályoztuk, hogy kábítószert áruljanak.
Tanulság volt ez számunkra, hogy igenis szükség van polgárőrségre: lehet ezt vitatni, lehet ezt támogatni, és amit mi szeretnénk: lehet csatlakozni is! Szerencsére Nagykozárban még nem történt ilyen esemény, de a város közelsége miatt fel kell készülni erre is.
  •  
Ha kérdésük, bejelentenivalójuk van, illetve jelentkezni szeretnének, kérem érdeklődjenek és hívjanak minket:
Fuksa Ágnes: 70/3817-819
Schönberger Tamás: 30/8276-412
 
Akinek fontos a falu közbiztonsága, és teheti, annak kérjük és köszönjük szíves támogatását az alábbi számlaszámon:
Nagykozári Polgárőr Egyesület
Mecsekvidéke Takarékszövetkezet 50300075-15100175
a nagykozári takarékszövetkezetnél
 
Munkánkat a falu érdekében, Önökért végezzük.
 Segítsen, hogy segíthessünk.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.