Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A kultúra biztonsága - Pécs 2010

2009.05.24

Már nincs egészen egy év vissza, és indulnak az Európa Kulturális Fővárosa - Pécs rendezvényei. A beruházások meglehetősen lassan haladnak, de néhány téren már előrébb tartanak a szervezésben részt vevő szakemberek. Minket, a Nagykozári Polgárőr Egyesületet annyiban érinti a dolog, hogy nagy valószínűséggel felkérnek minket is néhány rendezvény biztosításához, és várhatóan lesznek olyan, az EKF-hez kapcsolódó események, melyekben akár Nagykozár is részt vesz. Érdekessége volt a konferenciának, hogy sok gyakorlati ismeretet is átadtak a profik, például dr. Végh József pszichológus a rendezvényeken kiróbbanó pánikhelyzetek kezeléséről is beszélt, de a tömegrendezvények előkészítésével, rendezésével kapcsolatos számos területet érintették az előadók, többek között dr. Bencze József országos rendőrfőkapitány, Korontos Zoltán, Pécs város rendőrfőkapitánya, továbbá az Országos Mentőszolgálat, a Tűzoltóság, a Katasztrófavédelem, a Közterületfelüyelet és a rendőrség szakértői. A lista a teljesség igénye nélkül készült, mégiscsak két napos konferenciáról van szó.

Érdekes volt a korábbi Európa Kulturális Fővárosa, Liverpool rendőrfőnökének beszámolója is, aki említette, hogy a rendezvény előtt már három évvel elindultak az előkészületek - mind a beruházási, rendezvényszervezői és biztosítási oldalon. Nagy nevek, például Bon Jovi, Paul MacCartney (aki liverpooli születésű) léptek fel, több millió ember látogatta meg abban az évben a programokat. Ehhez képest Pécsett bőven akad tennivaló.

A konferencián tanultakat, hallottakat kicsiben az idei falunapon alkalmazni is fogjuk, amit ha nem vesz észre senki, akkor jól dolgoztunk - mint például halhattuk, a jó biztosítás a háttérbrn történik úgy, hogy sem a rendezvényt, sem pedig a nézőket nem zavarja. Őszintén remélem, hogy tömegpánikot itt nem kell majd kezelni...

Kép Dr Bencze József tart előadást

 

 

 

 

 

 

 

Kép 

Dr Végh József - Hogyan kell kezelni a helyzetet tömegpánik esetén

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép 

 

Korontos Zoltán, Pécs rendőrfőkapitánya - nagy szerepet szán az EKF biztosításában a polgárőröknek is