Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Felhívás - forrás: www.romonya.hu

2009.10.17

FOKOZOTT FIGYELMET A LAKOSSÁGTÓL!

 

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy az utóbbi hetekben ismét megjelentek az utazó bűnözők. Általában három-négy fős csoportban érkeznek egy autóval, felmérik a települést, majd "munkához" látnak. Az egyik ember autóval, távolabb várakozik a kiszemelt háztól, lényegében biztosítja a terepet. Legtöbbször idősebb emberek, nyitva felejtett házaikba surranak be a tolvajok, akik lehetnek férfiak és nők is egyaránt. Ezek a személyek jól kiismerték már a pénztárolási szokásokat, helyeket (konyhaszekrény, ruhásszekrény, előszoba) - kulcs a lábtörlő alatt vagy a virágcserép mellett. Ha otthon van a tulajdonos, akkor gáz-, víz-, vagy áramszolgáltató alkalmazottjainak, szerelőnek adják ki magukat, vagy egyszerűen csak vizet kérnek s úgy jutnak be, elterelik a figyelmet és elviszik az értékeket. meglopják a jóhiszemű mit sem sejtő nyugdíjasokat.Előfordult, hogy az árus azzal a kecsegtető ajánlattal állt elő, hogy az idős néni megnyert egy ajándékot, ezért az általa árult terméket jóval olcsóbban megkaphatja (így is több 10000Ft) Nem szabad elhinni, és főleg nem üzletet kötni, beengedni Sokszor gyűjtenek információt az utcában lakókról, általában a délelőtti órákban jelennek meg. Különböző cselhez folyamodva kiszedik az idős, beszélgetni vágyó emberektől, ki hol lakik, mennyi idős, van-e családtagja és az mikor van otthon, stb

 

FIGYELEM!

Ha a kertben dolgoznak, soha NE hagyják nyitva az ajtót, kaput, zárják kulcsra, értékeiket NE hagyják elöl!

NE engedjenek be idegeneket az udvarukba, bármi ügyet is kívánnak intézni, hivatkozzanak arra, ha megjön a családtag, majd ő ad információt!

Idegeneknek NE adjanak ki információt más házak lakóiról!

Ne tartsanak nagyobb mennyiségű készpénzt otthon, hiszen az sokkal biztonságosabb helyen van egy pénzintézetben!

Ha a településen idegen, feltűnően lassan cirkáló autót vagy gyanús személyeket látnak idegen házakba, illetve udvarokra bemenni, akkor értesítsék a rendőröket a 107-es telefonszámon és lehetőség szerint jegyezzék fel az autó rendszámát!